Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
„Хората всякога са били и всякога ще бъдат глупави жертви на измамата и самоизмамата в политиката, докато не се научат да търсят зад всевъзможните нравствени, религиозни, политически, социални фрази, заявления, обещания интересите на тези или онези класи. (Владимир Ленин)
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика
Прочетен: 389924 Постинги: 141 Коментари: 80
Постинги в блога от 21.01.2016 г.

imageСлучаят „Омар Зайед“ може да се превърне в едно много лошо и опасно начало, смята един от лидерите на палестинската общност у нас

В началото на месец декем­ври към бъл­гар­с­ките власти бе изп­ратено искане от Израел да бъде предаден палес­тин­с­кият граж­данин Омар Наиф Хасан Зайед за доиз­лежаване на присъда доживотен зат­вор, наложена му от израел­с­ките правораз­давателни органи за убийс­тво, извър­шено през 1986 г. Омар Зайед е на 51 години и живее в Бъл­гария вече 22 години, има и три деца. Преди да дойде у нас Омар е бил член на Народ­ния фронт за освобож­дение на Палес­тина и именно като такъв той заедно с брат си Хамза е арес­туван, осъден и хвър­лен в зат­вора “Аялон“. След като обявява гладна стачка Омар е премес­тен в бол­ница във Вит­леем, от където бяга в Сирия. Вес­т­ник „Земя“ потърси за комен­тар по случая един от лидерите на палес­тин­с­ката общ­ност у нас — д-р Ибрахим Дуг­муш.

- Д-р Дог­муш, в пос­лед­ните дни случаят „Омар Наиф Хасан Зайед“ предиз­вика сериозно нап­режение сред палес­тин­с­ката общ­ност в Бъл­гария. Кой е Омар Зайед, с какво се занимава и какво иска израел­с­ката страна?

- Първо бих желал да благодаря от името на Палес­тин­с­ката асоциация в Репуб­лика Бъл­гария, за проявената солидар­ност и внимание към случая на нашия сънарод­ник Омар Зайед. Поз­волете ми да ви поп­равя и уверя, че няма съз­дало се нап­режение, а солидар­ност към един много голям, не само личен, а и меж­дународен казус. В по-долните редове ще раз­берете защо казуса „Омар“ е важен както за нас, така и за бъдещите политически и дип­ломатически отношения между дър­жавите.

- Какви са обвиненията срещу него?

- Преди всичко нека не заб­равяме така поз­натия близко-източен проб­лем, който се води от десетилетия насам между народите на Израел и Палес­тина. Дейс­т­вието, както вече бе упоменато, се раз­вива в далеч­ната 1986 година, когато нап­режението в този регион ескалира и е пред избух­ването на пър­вата Интифада през 1987 година. През този период се водят военни дейс­т­вия от израел­с­ката армия с цел окупиране на палес­тин­с­ките територии. Пред­вид обс­тоятел­с­т­вата и обс­танов­ката в която всеки се бори за опаз­ването на семейс­т­вата си и родината си, Омар попада в ситуация, в която бива ранен, и в знак на самозащита причинява по-късната смърт на израел­ски граж­данин, който го е напад­нал.

- На какъв етап е случаят в момента и какви дейс­т­вия смята да пред­п­риеме палес­тин­с­ката общ­ност в защита на Омар Зайед?

- Случаят в момента е в начален стадий, а именно изчак­ване на решение от бъл­гар­с­кия съд. Дейс­т­вията, които ще пред­п­риеме Палес­тин­с­ката асоциация в Репуб­лика Бъл­гария в защита на съг­раж­данина ни Омар Зайед, ще бъдат базирани на резул­татите от раз­с­лед­ването на бъл­гар­с­ките съдебни органи. Най-важното, за което се борим, е не само отказ за екс­т­радацията на Омар, а също така и пред­паз­ване от бъдещи своеволия от страна на израел­с­ките власти и манипулирането на бъл­гар­с­ката сис­тема. Това е много деликатен момент, тъй като е прецедент. По меж­дународ­ните закони за правата на човека е заб­ранено една дър­жава да предаде който и да било граж­данин на друга такава, която в законодател­с­т­вото си раз­решава мал­т­ретирането на зат­вор­ниците и няма еднакво правосъдие с другите дър­жави, както е в Израел. Израел­с­ката съдебна сис­тема раз­решава мал­т­ретирането на палес­тин­с­ките граж­дани, намиращи се в тех­ните зат­вори. Те пренеб­рег­ват човеш­ките права, които са за всеки индивид в света. Палес­тин­с­ката асоциация в Бъл­гария неед­нок­ратно e оказ­вала помощ в случаи като този, в който бяха задър­жани петима бъл­гар­ски граж­дани в зат­вор в Емир­с­т­вата. Ние многок­ратно изп­ращахме наш пред­с­тавител до тях­ното освобож­даване. Също така оказахме голяма помощ за освобож­даването на медицин­с­ките сес­три в Либия. Именно чрез нас един от ръководителите на Палес­тин­с­ката дър­жава проведе среща със сина на Муамар Кадафи в защита на бъл­гар­с­ките медицин­ски сес­три. Помагахме и в опитите да бъдат освободени бъл­гар­ски шофьори в Ирак. Това са само част от случаите, в които Палес­тин­с­ката асоциация в Бъл­гария помага за раз­решаване на бъл­гар­ски въп­роси. Ние сме част от бъл­гар­с­кото общес­тво, запазили сме и палес­тин­с­кия корен в себе си. Ние пред­с­тав­ляваме истин­ски мост и добър пос­ред­ник между Бъл­гария и араб­с­ките страни. Ние, заедно с нашите братя в араб­с­ките асоциации, сме добър дейс­т­ващ фак­тор в Бъл­гария. Именно затова провеж­даме срещи на високо рав­нище с политически парти, неп­равител­с­т­вени организации и организации за правата на човека в целия свят. Също така сме провеж­дали раз­говори с асоциации на завър­шили в Бъл­гария араби, които сега живеят нав­сякъде по света. Ще се провеж­дат многоб­ройни митинги пред бъл­гар­с­ките посол­с­тва и сградите на „Чер­вения кръст“ нав­сякъде по света, с цел предот­в­ратяването на евен­туална грешка от страна на Бъл­гария и екс­т­радацията на Омар, тъй като това е незаконно и нехуманно.

- Г-н Зайед вече 22 години живее в Бъл­гария. Защо, според вас, чак сега се иска неговата екс­т­радация за излежаване на доживотна присъда в Израел и как ще отговорите на обвиненията, че досега е бил издир­ван, но се е укривал?

- Нас­коро Палес­тин­с­ката дър­жава под­писа споразумение с Меж­дународ­ния наказателен съд, въп­реки натиска от страна на САЩ и Израел. Причината за натиска е страхът на Израел, че могат да бъдат осъж­дани техни политици, военни и ръководители от дър­жавна сигур­ност за извър­шените от тях военни прес­тъп­ления срещу палес­тинци. Затова Израел отвори архив със стари препески. Повечето от тях са фал­шификации, защото няма независими комисии, тъй като Израел отказва как­вато и да е комисия освен израел­с­ката. За издир­ването всички знаем, че Израел оказва силно влияние в Бъл­гария и други дър­жави чрез американ­ско — израел­ски натиск. Също така има споразумение на високо ниво в областта на сигур­ността, което е в интерес на Израел. Многок­ратно Бъл­гария е искала от Израел да предаде хора, които са извър­ш­вали прес­тъп­ления в Бъл­гария, а сега живеят в Израел. Нито едно от тези искания не са приети от страна на Израел. Това са реални случаи. Не е въз­можно Израел да не знае къде е Омар. Той никога не се е опит­вал да смени името си. Децата му също носят неговото име. Нас­коро те заминаха за Палес­тина, преминавайки през израел­с­ките пун­к­тове. Омар работи в цен­търа на София и живее с пос­тоянно мес­тожител­с­тво от 22 години в Бъл­гария. Омар е поз­нат сред всички араби в Бъл­гария с актив­ността си в социал­ните мероп­риятия.

- Като изк­лючим час­т­ния случай, ако г-н Зайед бъде екс­т­радиран, какви опас­ности крие това в бъдеще за палес­тин­с­ката общ­ност в Бъл­гария?

- Нямаме желание тази екс­т­радация да бъде осъщес­т­вена. Работим с всички методи, с цел да защитим Бъл­гария от голяма грешка, тъй като това дело е незаконно и може да бъде много лошо и опасно начало. По този начин Бъл­гария под­ронва суверенитета си, показ­вайки слабост. Изпъл­нява израел­ски заповеди, пренеб­рег­вайки своята законодателна сис­тема и съоб­разявайки се с израел­с­ката такава, която от своя страна отрича всички други законодателни сис­теми. Това ще бъде превър­нато в тен­ден­ция и всеки месец ще искат по един от нас. Тъй като Израел се водят само по соб­с­т­вените си законни, в които арабите нямат никакви хуманитарни права.Затова ще има активни законови и многок­ратни пуб­лични дейс­т­вия. Също така пов­торно ще помис­лим за бъдещите ни взаимоот­ношения с бъл­гар­с­ките власти.

Интер­вюто взе Иван Гай­даров,

Втор­ник, 29 Декем­ври 2015

Категория: Политика
Прочетен: 1494 Коментари: 0 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 389924
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Януари, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031