Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
„Хората всякога са били и всякога ще бъдат глупави жертви на измамата и самоизмамата в политиката, докато не се научат да търсят зад всевъзможните нравствени, религиозни, политически, социални фрази, заявления, обещания интересите на тези или онези класи. (Владимир Ленин)
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика
Прочетен: 260201 Постинги: 141 Коментари: 79
Постинги в блога от Декември, 2014 г.

image09.12.2014
news.bg

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е обвинено в провеждане на брутални методи при разпит на заподозрени терористи след атаките от 9/11 и подвеждане на Белия дом.

Това съобщи председателят на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ Дaян Файнщайн в прессъобщение във връзка с публикуването на доклад, в който са представени методите и действията на ЦРУ по задържането и разпитването на предполагаеми терористи след 2001 година.

В кратката версия на доклада (резюмираната версия е около 500 страници, а целият доклад - около 6 хиляди страници) 20 открития и заключения са групирани в четири централни теми:

В първата се отбелязва, че „подобрените техни за разпит от ЦРУ" не са били ефективни.

От втората тема става ясно, че ЦРУ е представяло подвеждаща информация пред политиците и обществеността по отношение оперирането на програмата и ефективността й.

Също така се обвинява ЦРУ, че управлението на програмата по задържане и разпитване на заподозрените терористи е било неадекватно и грешно.

В последната тема се отчита, че програмата на ЦРУ е била далеч по-брутална в сравнение с представяното от агенцията пред политиците и американската общественост.

Чрез методите не е била получена важна разузнавателна информация, подчертава се в доклада.

От доклада става ясно, че ЦРУ са държали 119 предполагаеми терористи в тайни затвори на агенцията по света.

В документа се отбелязва, че най-малко петима задържани от ЦРУ са били обект на „ректална рехидратация" без да се документира необходимостта от лекарска намеса. Също така ЦРУ е поставяло задържани във вода с лед. Прилагани са също така опити за удавяния, които водели до гърчове и повръщане, както и принудително лишаване от сън за 180 часа. Регистрирани са няколко потвърдени случаи, при които са използвани тези техники. Агенцията е карала някои от задържаните да мислят, че никога няма да бъдат освободени живи и дори намеквали на задържан, че ще си отиде само в ковчег или кремиран. Един от разпитващите агенти заявил на друг заподозрян терорист, че той никога няма да бъде изправен пред съда, защото „никога няма да позволим светът да разбере какво съм ти направил". Други агенти на ЦРУ са заплашвали най-малко трима арестанти, че ще наранят семействата им - сексуално посегателство и дори рязане на гърлото на майките на задържаните.

Съобщава се, че ръководителите на ЦРУ са отказвали да наказват подчинените си за убийство на задържан по време на разпитите.

Изненадващо малко хора са били отговорни за създаването и провеждането на тази програма", обяви Файнщайн в Конгреса на САЩ. Според нея докладът, който покрива периода края на 2001 година до януари 2009 г. „представя бруталността в рязък контраст с нашите ценности като нация". По думите й „историята ще съди" САЩ за разкритите днес брутални действия на ЦРУ.

Файнщайн заяви още, че от доклада се разкрива, че програмата за мъчения е била „морално, правно и административно подвеждаща и че тази нация никога повече не трябва да се обвързва с такива тактики".

Програмата на ЦРУ „е била далеч по-брутална от това, което хората са били карани да вярват".

Тя разкри, че ЦРУ е платило 80 милиона долара на двама души да извършват мъчения.

През 2005 година двамата, които са имали договор с агенцията, са създали компания, която разширила сътрудничеството им с ЦРУ и от 2005 до 2008 година те имали договор за мъчения, който е бил за повече от 180 милиона долара.

„ЦРУ е платило на тези двамата и тяхната компания повече от 80 милиона долара", уточни сенаторът.

Днес за първи път американският народ ще научи пълната истина за мъченията на ЦРУ, каза от своя страна сенатор Хари Рийд.

Междувременно източник съобщи, че правосъдното министерство на САЩ не планира започване на наказателно разследване на програмата за разпити на ЦРУ.

ЦРУ са подвели тогавашния президент Джордж У. Буш, други представители на Белия дом, правосъдното министерство, Конгреса, главния инспектор на ЦРУ, медии и американската общественост.

Обама забрани тези практики още през 2009 година.

Комисията гласува за декласифициране на доклада още през април, но отне няколко месеца на Белия дом да прегледа документацията.

Белият дом подкрепя реализирането на доклада, но разузнавателната общност и някои конгресмени предупредиха, че информацията може да бъде използвана като претекст за нападения срещу американските интереси.

Няколко сенатори заявиха, че докладът е едностранен и че не са били разпитани агенти на ЦРУ.


Категория: Политика
Прочетен: 907 Коментари: 0 Гласове: 2

БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ИЗГУБИХМЕ

Разправата с българския индустриален интелект

инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ

imageДанните са на инж. Иван Пехливанов, зам-министър на машиностроенето през 70-те, "дългогодишен председател на БИСА (Българска индустриална стопанска асоциация - днешната Българска стопанска камара), поставил нейните основи и постигнал признанието й на национално и международно ниво, ръководил асоциацията от 1983 г. до 1990 г." (по признание на Българската Стопанска камара)

Бъдните поколения трябва да знаят, че България е била индустриална страна, една от 30-те държави, участващи в световния експорт на машини. Създавали сме технологии и продукти, които могат да бъдат гордост за всяка нация! Без тази памет е невъзможно ново възраждане на България.
За високия български индустриален интелект има безброй доказателства. Ето някои от тях:

Българската енергетика

До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.
Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:

- АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от съветски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света! (Първи блок беше въведен в експлоатация през 1974 г. – бел.ред.)

image

- ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог!
Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!
Заема водещо място между действащите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.
- Каскада “Арда” - с обема на трите й язовира 1,15 млрд. куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа! - Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!

image

image

/язовир "Ивайловград", част от каскадата "Арда"/

- Производството на водни турбини и генератори.
До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбиностроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.
- Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
- Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.
________________________________________
След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
- Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй”.
- Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
- Разпродаде електроразпределителната система.
- Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

Металургията

До 1950 г. България няма металургия.
Към 1989 г. вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в света.
Стратегията, проектите и изпълнението се водеха от крупния научно-проектантски център “Металургпроект”. Нови технологии и продукти разработваха институтите по черна и цветна металургия, катедри във ВХТИ и ВМЕИ, Институтът по металознание към БАН, институтите по леене, по металокерамика и прахова металургия.

image
/"Стомана" - Перник/

Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти:
- Корабна стомана. От 1970 година българското корабостроене работеше изцяло с местни метали.
- Бронестомани. От 1972 г. металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани.
- Студеноогънати олекотени профили.
- Валцовани стомани за транспорта и мините.
- Студеновалцована ламарина , в т.ч. с метални и пластмасови покрития.
- Профили за кари и асансьори.
- Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия.
- Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков. - Непрекъсната леене на стомани.
- Електрошлаково претопени стомани в сътрудничество с института “ПАТОН” в Киев.
- Прахова металургия и металокерамика, развивана десетилетия от колектива на проф. Радослав Тодоров.
- Вакуумно леене на качествени отливки.
- Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30%, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания.
- Изработихме наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната на вечния мраз. С тях участвахме в междудържавната интеграция за пренос на газ от Русия.
- Получихме за тази стомана международен сертификат за производство на газопроводни тръби. Заваряването й успешно бе решено от д-р инж. Марин Белоев и от чл.-кор. проф. Любомир Калев. - Леенето с газово противоналягане по метода “Акад. Балевски - проф. Димов” е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век! По този метод:
- Произвеждахме сложни и дебелостенни отливки за военнопромишления комплекс.
- Член.-кор. проф. Янко Арсов създаде високояки отливки от азотирани стомани, в т.ч. и корабни винтове. Имаме стомани със съдържание на азот до 3%, което е невероятен успех! В тях скъпият никел се заменя с най-срещания газ в земната атмосфера. С наши леярски машини и технологии работят най-големите световни производители на алуминиеви джанти. Над 600 машини за леене с противоналягане леят 50% от кокилните алуминиеви отливки в света!

image
/София, подемни съоръжения в завод “Кремиковци”, 60-те години на ХХ век/

________________________________________
Всичко изброено вече е унищожено, или е пред рухване.
Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил. тона газопроводни тръби. От тях 50 хил. тона са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. тона са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!

Българската химия

през 1945 г. беше в зародиш. Внасяхме дори сода каустик и син камък!
Към 1989 г. отрасълът вече произвеждаше годишно:
- 2,5 млн. т минерални торове
- 1 милион тона калцинирана сода
- 400 хил. т пластмаси
- 1,8 милиона броя автомобилни гуми
- 20 хил. т химикали за растителна защита
- Преработваше 12 млн. т суров нефт
- Имаше 11% от националните промишлени основни фондове.
- Даваше 8,5% от националната промишлена продукция
- Осигуряваше 20% от постъпленията от западна валута
- Поддържаше 100 000 работни места.
"Химпроект" водеше инвестиционното развитие на отрасъла. Двадесет научноизследователски институти, много катедри във ВУЗ, БАН и развойни бази с 1500 научни дейци осигуряваха научната дейност. Те поддържаха тесни връзки със световния научен и делови свят.

image

/Химпроект-Варна/

- Българският карбамид имаше неограничени пазари.
- Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода.
- Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
- В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.
- Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
- Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
- Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика.
- Огромният износ в СССР ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.
________________________________________
Всичко това вече е ликвидирано.

Машиностроенето

най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект
В 1945 г. в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери. Бях в първия випуск на новия машинен факултет на Държавната политехника. Едва намирахме работа за задължителния студентски стаж. В 1950 г. с месеци стояхме като безработни млади инженери.
В 1989 г. в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института.
С 5% от националните основни фондове машиностроенето осигуряваше 20% от обществения продукт и 55% от износа на България. Това бяха плодове на индустриалния ни интелект.
Първата конструкторска организация “Машпроект” заработи още в 1949 г. От нея излязоха проекти за преси, компресори, помпи, вентилатори, водни турбини, парни котли, дизелови двигатели, повдигателни кранове, минни машини.
Последваха - Централен научноизследователски институт по машиностроене, Институт за проектиране на машиностроителни заводи “Машелектропроект”, отраслеви институти и развойни бази. Този научен комплекс изгради отрасъла.
________________________________________

Транспортното машиностроене

Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: “Кларк” - САЩ, “Тойота” - Япония и “Балканкар” - България.
Закупихме лицензи за основни карни възли от най-реномирани фирми, производителки на хидравлика, пневматика, електроника, механика, дизелови двигатели, тягови акумулатори.
Това развитие се ръководеше от д-р инж. Пантю Карапантев, д-р инж. Николай Георгиев, инж. Илия Ивановски.
- Първият ни електротелфер е от 1952 г. След 30 години износът стигна 150 000 броя годишно, бяхме сред петицата световни производители. Пионер в тази област бе рано загиналият инж. Марчев.
Комплектна техника за складова механизация усвоихме в края на 50-те години. След 3 десетилетия изнасяхме в десетки страни машини за обработка на стелажи с височина до 24 метра и при скорост на придвижване на палетите до 120 м/мин., с телеуправление, с програмно адресиране и с робокари. Тази система се създаде от инж. Илия Джагаров и инж. Тодор Мутаров.
________________________________________
Днес транспортното машиностроене е разрушено! Производството на кари намаля 20 пъти.

Корабостроенето

от Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона.
От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла).

image

/Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа./

Цикълът до готов кораб беше съкратен до 3-4 месеца! Той произведе танкера “Хан Аспарух” с товароподемност 100 хиляди тона.
С помощта на ООН (ПРООН) във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове.
Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.
Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Богданов, Тремол Иванов и много други.
________________________________________

След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - ККЗ, Варна бе продаден за 1 щ.д.!

Инвестиционното машиностроене

до 1945 г. не беше известно у нас дори като понятие. Индустрията работеше само с вносни машини. През 50-те години се появиха първите ни заводи, съоръжени с българска техника.
Заводът за пектин в Перник - единствен на Балканския полуостров – проектирахме под ръководството на инж. Иван Байчев. Завършил и работил в Германия, той донесе в паметта си технологичната схема и конструкциите на машините.
Заводът за цимент в Димитровград бе оборудван изцяло с български машини. Под ръководството на инж. Петко Башев и инж. Илия Илиев конструирахме трошачките, ситата, елеваторите, шнековите транспортьори, 40-метровата въртяща се пещ за клинкер.


image

/Завод за цимент "Вулкан"-Димитровград/

Флотационната фабрика в Кърджали бе съоръжена с наши топкови, конусни, челюстни, чукови мелници и трошачки, транспортьори и флотационни басейни.
Заводът за помпи във Видин заработи в началото на 50-те години. През 80-те години произвеждаше годишно 100 000 помпи, вкл. за големите дунавски помпени станции. Експортираше 95% от продукцията си и конкурираше световни фирми, в т.ч. и “Сигма”.
Завод “Спартак” в Бургас стигна годишно производство 30 000 вентилатора, главно за износ. Усвои промишлени вентилатори с размер на работното колело до 2 метра!
Завод “Мир” в Монтана стана за две десетилетия известен производител и износител на комплектни линии за тухли и керемиди. Осигури високото им качество с лицензи от италианската фирма “Морандо” и немската “Келер”.

image

/Завод "Мир"-Монтана/

Машиностроителният завод в Ст. Загора бе специализиран в производството на бутилираща техника. Програмата му включваше линии с производителност 36 000 бутилки на час. През 80-те години закупи световноизвестната фирма “Ортман и Хербс” в Хамбург. Десетки негови линии още работят в Русия, Украйна и Китай.
Машиностроителният завод “Вапцаров” в Плевен произвеждаше преси, въздушни компресори, водни помпи. Още в 1954 г. изработи водните турбини за ВЕЦ “Батошево”, а през 1986 г. стигна до турбопомпените агрегати за ПАВЕЦ “Чаира”. От 70-те години пое и производството на възли за атомни електроцентрали по международната специализация на СИВ.

Металообработващите машини

бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 г. то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.
Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов, д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.
________________________________________

Днес производството на металообработващи машини е почти ликвидирано. Преди месеци посетих флагмана му - ЗММ, София. Цехът за агрегатни машини, линията за сачмено-винтови двойки, участъкът от автоматични технологични линии с програмно управлявана и роботизирана техника бяха гордост за българската индустрия. Попаднах в потресаваща обстановка: празни и изоставени цехове, разграбени уникални машини, безцелно лутащи се хора с блуждаещи и тъжни погледи.
Господа управляващи, ако искате да видите успеха на вашето преустройство, отидете в ЗММ - София!

image

/Производствен цех в ЗММ София (завод за металорежещи машини), 70-те години на ХХ век/

Инструменталното производство

беше силно развито! Съвременният индустриален свят добре знае, че то има стратегически характер, затова държаха под око действията ни в този отрасъл.
Над 80% от оборудването и технологиите бяхме купили от водещи западни фирми. Имахме и наши ценни разработки. Прецизните ни инструментални машини бяха колкото тези на швейцарските заводи, известни като водещи в тази област. Само нишковите и обемните ни електроерозийни машини надхвърляха 600 броя. Инструменталните заводи в Габрово, Шумен, Монтана, Севлиево, София, Кърджали не отстъпваха на световните еталони. Други 300 индустриални предприятия имаха съвременни инструментални цехове. Квалификацията на инструменталчиците ни беше висока. България можеше да се запази като производител на инструменти и пресформи за експорт. През 1983 г. построихме в София малко предприятие за производство на пресформи с вносни машини и ембаргова КАД-КАМ система за управление. Една пресформа с тегло 50 кг струва колкото лек автомобил! Първият западен бизнесмен, който го видя през 1990 г., поиска да го купи за луди пари!
________________________________________
Инструменталните ни мощности, включително и това предприятие вече почти са ликвидирани. Три четвърти от инструменталните ни машини бяха купени на безценица от турски фирми. Един от основателите на това производство, починалият инж. Леон Маиров, ако можеше да види какво стана с делото му, щеше да се обърне в гроба.
________________________________________

Индустриалният умствен капитал на България вече е унищожен

Това е престъпление, по-голямо от самото разрушаване на индустрията, защото без интелект е невъзможно нито изграждането, нито развитието й. Той се създава бавно и трудно. Нужни са време, подходяща среда и много пари.
Разправата бе извършена професионално. Тя включваше:
Бърза раздяла със старите специалисти. Те бяха унизени и оставени на мизерно доизживяване.
Разгонване по чужбина на специалистите от средното и младото поколение под натиска на безработица и безперспективност.
Сриване възпроизводството на нови специалисти. Съсипана бе образователната система.
Това изключи България от групата на индустриалните държави, тя се превръща в неоколониална територия.
Изпълнението започна още от началото на 1990 година.
Фалшифициран бе външният дълг, за да се представи икономиката ни като катастрофирала.
Изчезна 1,4 милиард щ. д. валутен резерв.
Необяснимо защо не бяха прибирани 2 милиарда и 350 милиона щ. д. външни вземания.
На 28 март 1990 г. бе обявен мораториум по външния ни дълг.
По покана на правителството господата Ран и Ът от САЩ с екип от американски и български специалисти разработиха план за “реформи”. Вече 15 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация.
Лекомислено се изоставиха традиционни пазари.
Чрез “преструктуриране” бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи.
Така бе разрушено всичко, което ни свързваше със съвременния промишлен свят. Отприщените стихии унищожиха средата, в която може да се развива индустриалният интелект.

________________________________________
Изправени пред зиналата страшна икономическа гробница, ние, работилите по 30-40 години за нова България, можем само да кажем:
Господа, изпълнихте поръчението:
• Унищожихте плодовете на десетилетния национален труд!
• Продадохте десетократно по-евтино индустриалните мощности!
• Родихте хиляда нови милионери за сметка на милиони обеднели!
• Създадохте най-голямата безработица в Европа!
• Разпръснахте по света 800 хиляди млади хора!
• Направихте от специалистите улични продавачи и охранители!
• Превърнахте боклукчийските кофи в спасителен изход!
• Намалихте нацията с близо 1 милион жители!
• Съкратихте средната възраст на българите с 10 години!
• Върнахте забравената детска неграмотност!
• Отворихте път на младите хора към проституцията и наркотиците!
Не можете само едно: да ни отнемете самочувствието на строители на съвременната ни родина! Нарекохте го “носталгия по миналото” и я обявихте за голям грях. Това си е ваша грижа! Наш дълг е, докато можем, да пазим паметта за съзиданието!

Източник: в-к „Нова зора” (с известни съкращения и незначителни редакционни поправки)

***

Основни данни за социално-икономическото развитие на България

Фактите за социално-икономическото развитие на България след победата на социализма и след реставрацията на капитализма, показани в таблицата по-долу, са красноречиви. Сравнена е 1988 г., последната цяла година преди началото на реставрацията на капитализма на 10 ноември 1989 г., с 2013 г. и съответно 1968 г., която е 25 години след последната цяла година на царска България (1943). Вместо за 1943 г. обаче са използвани данните за 1939 г., защото тя е най-добрата от икономическа гледна точка година на България преди народната революция на девети септември 1944 г. (Идейно-дискусионен клуб „23 септември“)

image
http://septemvri23.com/Bulgaria_koyato_izgubihme.htm
Категория: Политика
Прочетен: 1294 Коментари: 0 Гласове: 4

ПРОСЛАВА НА СТАЛИН

 

от Димитър Полянов

 image

Историята не познава

по-гръмко име от това –

една е твойта светла слава,

една – съветската държава,

една – великата Москва!

 

Към Кремъл днеска се обръща

за мир жадуваният свят,

и столицата ти могъща

с любов обятия разгръща

за нас и най-далечни брат.

 

Днес ти си вяра и надежда

за волен труд и свобода –

към теб човекът нов поглежда

и във колони се подрежда

под петолъчната звезда.

 

От изток иде светлината,

що с тебе Ленин бе мечтал;

а старий запад – в тъмнината

отново вдига знамената

на побеснялий капитал.

 

Светът отново се разделя

на лагери враждебни два –

там кражбата едничка цел е,

а тук – от земните предели

за братство ти ни призова.

 

Ти носещият избавление

повторно ще ни защитиш

от рейнските бизонени,

от океанските хиени,

от Ню Йорк, Лондон и Париж!

 

Прииждат племена, народи,

расте спасителния фронт,

великий Сталин смело води

към слънчевите небосводи

изстрадалий човешки род.

 

Кънти земята от възторзи,

бушува млада буйна мощ,

шумят заводи и колхози,

цъфтят Кавказки пищни рози

за Сталина, другар и вожд!

 

Днес тебе, своя вдъхновител,

приветства и трудът със вик:

„Живей и доживей честити,

годините на планините,

кат тях безсмъртен и велик!“   


Категория: Поезия
Прочетен: 1298 Коментари: 1 Гласове: 3

Трагедията в Чернобилската атомна електроцентрала е умишлено предизвикана с цел разпадането на СССР и отделянето на Украйна от Русия. Това са констатациите на независимата физическа и техническа експертиза, извършена от ядрения физик Николай Кравчук, пише "30 думи". 

Резултатите от проучването му са описани в статията “Загадката на  Чернобил”, публикувана през 2011 г. в Москва, където тя предизвиква определен резонанс. Още преди публикуването на книгата, след първия теч в украинската преса, Кравчук веднага е уволнен от Института по теоретична физика в Националната академия на науките.

Заключенията  Кравчук са подкрепени в рецензията на труда му от  проф. д.т.н. И. А Кравец и доктора на науките В. А. Вишински. Въпреки това до широката общественост резултатите от изследването на украинския учен не стигат.

Ученият твърди, че експлозията на реактора е била  предварително планирана и извършена под ръководството на Централния комитет на КПСС, ръководен от Горбачов, а вината е прехвърлена внимателно на персонала на станцията, който става “изкупителна жертва”.

След това ядрените инженери са принудени да се защитават в условия на кръгова отбрана от  натиска  на “перестройчиците”. Което косвено е признато пред международната общност от горбачовското ръководство, към което водят всички следи.

“През август 1986 г. официалната версия на събитията в Чернобил беше представена пред МААЕ и  основното й заключение е: ”Основната причина за инцидента е доста невероятно съчетание на нарушаване на реда и начина на работа, допуснати от персонала на енергоблока“, казва Николай Кравчук. 


Категория: Политика
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове: 2
15.12.2014 16:39 - ЧЕТЕТЕ ЛЕНИН

„Пролетариатът няма да застави да го чакат. Той често отстъпва на буржоазната демокрация първенството в речите на банкети, в легалните съюзи, между стените на университетите, от трибуната на представителните учреждения. Той никога не отстъпва и не ще отстъпи първенството в сериозната, велика революционна борба на масите. Условията за избухването на тази борба назряват не тъй бързо и не тъй лесно – както би се искало на един или друг от нас – но тези условия зреят и назряват неизменно. И малкото начало на малките академически конфликти е голямо начало, защото след него – ако не днес, то утре, ако не утре, то вдругиден – ще последват големи продължения“ (Ленин, 1908 г.)


Категория: Политика
Прочетен: 838 Коментари: 0 Гласове: 3
14.12.2014 22:55 - Провокатор

П Р О В О К А Т О Р

 

Ето този човек!

Той продаде другаря си

на врага –

върху златна тепсия

поднесе главата

на своя другар...

 

Ето този човек!

Страхът като сянка блуждае

в краката му.

Като мътен поток е животът му.

Всяка вечер пристъпва към вас.

Пристъпва на пръсти.

Непознат.

С фередже на жена.

Непознат!

Опознайте го!

На сърцето си има звънче окачено,

което дрънчи и предава...

Опознайте го, братя!

Пазете се, братя!

Проказа разяжда душата му.

 

Ето този човек!

Той е гладен.

Но у този човек

и великият, силният глад

е загубил от своята святост.

 

Ето този човек!

Той предаде другаря си

на врага.

Една вечер

върху златна тепсия

поднесе главата

на своя другар!...

 

Назъм Хикмет, 1929 г.


Категория: Поезия
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове: 6

imageТази година отбелязваме 25 години от 10 ноември 1989 г. Нашият любим президент ни призова да празнуваме 25 години „свобода“. В тази връзка представяме кратки данни за динамиката по отношение на най-важната област за развитието на една страна – народонаселението.

По някои показатели даваме сравнение с положението при „проклетия социализъм“ и сега при „свободата и демокрацията“ на „щастливия ни живот при капитализма“.

Данните са взети от проверен източник – ЦРУ  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html

Само факти

          България - население

1989 г. 9 009 018 души

2014 г. 6 924 716 – 103 място в света от 240 страни

          България - раждаемост

1988 г. 13.1 на 1000 човека

2014 г. 8.92 на 1,000 човека – на 210 място в света от 224.

Най-зле са 222 място – Япония с 8.07на 1000 човека, 223 място – о. Сейнт Пиер и Микелон със 7.70 на 1000 човека и 224 място - Монако с 6.72 на 1000 човека

          България - смъртност

1988 г. 12.0 на 1000 души

2014 г.14.3 на 1,000 човека – на 6 място в света

Пред нас с по-висока смъртност са само пет страни ЮАР, Украйна, Лесото, Чад и Гвинея-Бисау. Даже Афганистан е зад нас.

          България - детска смъртност

1989 г. 7.5 на 1000 раждания

2014 г. 15.08 на 1,000 раждания - 106 място в света

Въобще не можем да се сравняваме с Япония заемаща предпоследно 223 място с 2.13/на 1000 раждания или Монако 1.81/на 1000 раждания.От нашите балкански съседи само Турция е с по-висока детска смъртност. Даже Албания е по-добре с 13.9/на 1000 раждания, т.е. 120 място в света

          България – материнска смъртност при раждане

2010 г. 11 на1 00,000 живи раждания 152 място в света от 184 страни

Най-добре тук са 183 място - Гърция с 3/на 100 000 живи раждания и 184 място - Естония с 2/на 100 000 живи раждания

          България – миграция

2014 г. -2.89 мигранта на 1,000 човека 177 място в света от 222 страни

Тук последни места заема 222 място - Сирия, където се води гражданска война, различни островни страни и 215 място - Молдова с – 9.80 мигранта на 1000 човека.

          България – естествен прираст

1988 г. 1.1 ‰

2014 г. - 8.3 ‰ 229 място в света от 233 страни

Зад нас са само Сейнт Пиер и Микелон с -10.2 ‰ , Молдова с -10.2 ‰,

о. Кук с -30.0 ‰, Сирия с -97.3 ‰.

Без коментар!!!

/Поглед.инфо/ Автор: Нако Стефанов 09.11.2014


Категория: Политика
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове: 3

РЕЧ НА Й.В.СТАЛИН,
ПРОИЗНЕСЕНА НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ
НА XІX КОНГРЕС
НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ,
14 ОКТОМВРИ 1952 Г.


imageДругари!

Разрешете ми да благодаря от името на нашия конгрес на всички братски партии и групи, чиито представители почетоха нашия конгрес със своето присъствие или които изпратиха до конгреса приветствени обръщения – да ви благодаря за дружеските приветствия, за пожеланията за успехи и за доверието.

За нас е особено ценно това доверие, което означава готовност да бъде подкрепяна нашата партия в нейната борба за светло бъдеще на народите, в нейната борба против войната, в нейната борба за запазване на мира.

Би било погрешно да се мисли, че нашата партия, която стана могъща сила, не се нуждае повече от подкрепа. Това не е вярно. Нашата партия и нашата страна винаги са се нуждаели и ще се нуждаят от доверието, подкрепата и съчувствието на братските народи от чужбина.

Особеността на тази подкрепа се състои в това, че всяка подкрепа на миролюбивите стремежи на нашата партия от страна на която и да е братска партия означава същевременно подкрепа на своя собствен народ в неговата борба за запазване на мира. Когато през 1918-1919 г. през време на въоръженото нападение на английската буржоазия срещу Съветския съюз английските работници организираха борба против войната под лозунга „Долу ръцете от Русия!”, това беше подкрепа, подкрепа преди всичко на борбата на своя народ за мир, а след това и подкрепа на Съветския съюз. Когато другарят Торез или другарят Толиати заявяват, че техните народи няма да воюват против народите на Съветския съюз, това е подкрепа, преди всичко подкрепа за работниците и селяните на Франция и Италия, борещи се за мир, а след това и подкрепа на миролюбивите стремежи на Съветския съюз. Тази особеност на взаимната подкрепа се обяснява с това, че интересите на нашата партия не само не противоречат, а напротив, сливат се с интересите на миролюбивите народи. Що се отнася до Съветския съюз, то неговите интереси са въобще неотделими от делото на мира в целия свят.

Понятно е, че нашата партия не може да остава длъжна към братските партии и тя на свой ред трябва да им оказва подкрепа, а също и на техните народи и борбата им за освобождение, в борбата им за запазване на мира. Както е известно, тя именно така и постъпва. След като нашата партия взе властта през 1917 година и след като партията предприе реални мерки за ликвидиране на капиталистическия и помешчическия гнет, представителите на братските партии, възхищавайки се от храбростта и успехите на нашата партия, я удостоиха със званието „ударна бригада” на световното революционно и работническо движение. С това те изразяваха надеждата, че успехите на „ударната бригада” ще облекчат положението на народите, които пъшкат под гнета на капитализма. Аз мисля, че нашата партия оправда тези надежди особено през периода на втората световна война, когато Съветският съюз, като разгроми германската и японската фашистка тирания, избави народите на Европа и Азия от заплахата от фашистко робство.

Разбира се, много трудно беше да се изпълнява тази почетна роля, докато „ударната бригада” беше една-единствена и докато й се налагаше да изпълнява тази челна роля почти сама. Но това е минало. Сега работата е съвсем друга.

Сега, когато от Китай и Корея до Чехословакия и Унгария се появиха нови „ударни бригади” в лицето на народнодемократичните страни – сега за нашата партия стана по-леко да се бори, а и работата тръгна по-весело.

Особено внимание заслужават онези комунистически, демократични или работническо-селски партии, които още не са дошли на власт и които продължават да работят под ботуша на драконовските буржоазни закони. На тях, разбира се, им е по-трудно да работят. Обаче на тях не е толкова трудно да работят, както беше трудно на нас, руските комунисти, през периода на царизма, когато най-малкото движение напред се обявяваше за най-тежко престъпление. Обаче руските комунисти устояха, не се изплашиха от трудностите и победиха. Същото ще стане и с тези партии.

Защо все пак на тези партии няма да бъде толкова трудно да работят в сравнение с руските комунисти през царския период?

Първо, защото те имат пред очите си такива примери на борба и успехи, каквито съществуват в Съветския съюз и в народнодемократичните страни. Следователно, те могат да се учат от грешките и успехите на тези страни и с това да облекчат своята работа.

Второ, защото самата буржоазия – главният враг на освободителното движение – стана друга, измени се сериозно, стана по-реакционна, загуби връзките си с народа и с това се отслаби. Понятно е, че това обстоятелство също така трябва да облекчи работата на революционните и демократичните партии.

По-рано буржоазията си позволяваше да либералничи, отстояваше буржоазно-демократичните свободи и с това си създаваше популярност сред народа. Сега от либерализма не остана и следа. Няма вече така наречената „свобода на личността” – права на личността се признават сега само за ония, които имат капитал, а всички други граждани се считат за суров човешки материал, годен само за експлоатация. Потъпкан е принципът за равноправие на хората и нациите, той е заменен с принципа за пълноправие на експлоататорското малцинство и безправие на експлоатираното мнозинство на гражданите. Знамето на буржоазно-демократичните свободи е захвърлено като ненужно. Аз мисля, че това знаме ще трябва да го вдигнете вие, представителите на комунистическите и демократичните партии, и да го понесете напред, ако искате да съберете около себе си мнозинството от народа. Вече няма кой друг да го вдигне.

По-рано буржоазията се считаше за ръководител на нацията, тя отстояваше правата и независимостта на нацията, като ги поставяше „над всичко”. Сега не е останала и следа от „националния принцип”. Сега буржоазията продава правата и независимостта на нацията за долари. Знамето на националната независимост и националния суверенитет е захвърлено като ненужно. Няма съмнение, че това знаме ще трябва да го вдигнете вие, представителите на комунистическите и демократичните партии, и да го понесете напред, ако искате да бъдете патриоти на своята страна, ако искате да станете ръководна сила на нацията. Вече няма кой друг да го вдигне.

Така стои работата сега.

Понятно е че всички тези обстоятелства трябва да облекчат работата на комунистическите и демократичните партии, които още не са дошли на власт.

Следователно, имаме всички основания да разчитаме на успехи и на победа на братските партии в страните на господството на капитала.

Да живеят нашите братски партии!

Да живеят и да бъдат здрави ръководителите на братските партии!

Да живее мирът между народите!

Долу подпалвачите на война!

http://septemvri23.com/Stalin_19_kongres.htm
Категория: Политика
Прочетен: 1167 Коментари: 1 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 260201
Постинги: 141
Коментари: 79
Гласове: 143
Календар
«  Декември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031