Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
„Хората всякога са били и всякога ще бъдат глупави жертви на измамата и самоизмамата в политиката, докато не се научат да търсят зад всевъзможните нравствени, религиозни, политически, социални фрази, заявления, обещания интересите на тези или онези класи. (Владимир Ленин)
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика
Прочетен: 389781 Постинги: 141 Коментари: 80
Постинги в блога от 14.07.2013 г.

В съвременния свят всяка култура, всяка литература и изкуство принадлежат на определена класа и следват определена политическа линия. Изкуство за изкуство, изкуство надкласово, изкуство, развиващо се откъснато от политиката или независимо от нея, в действителност не съществува. Пролетарската литература и изкуство са част от цялото революционно дело на пролетариата, те са, както казва Ленин, "колелце и винтче" от общия механизъм на революцията.

"Изказвания пред Съвещанието относно литературата и изкуството в Янан" (май 1942 г.), Избрани произведения, том III.

За широките народни маси революционната култура е мощно оръжие на революцията. В дореволюционния период то служи идеологическа подготовка на революцията, в хода на революцията тя съставлява необходим и важен участък на общия фронт на революцията.

"За новата демокрация" (януари 1940 г.), Избрани произведения, том II.

Нашите литература и изкуство служат на широките народни маси, преди всичко на работниците, селяните и войниците; те се създават за работниците, селяните и войниците, те се използуват от работниците, селяните и войниците.

"Изказвания пред Съвещанието относно литературата и изкуството в Янан" (май 1942 г.), Избрани произведения, том III.

Нашите работници в областта на литературата и изкуството непременно трябва да изпълнят тази задача, непременно трябва да изменят позицията си, непременно трябва да постепенно да преминат на друга позиция, да преминат на страната на работниците, селяните и войниците, на страната на пролетариата в процеса на навлизането им дълбоко в широките маси работници, селяни и войници и в практическата борба, в процеса на изучаването на марксизма и обществото. Само така ние ще можем да имаме литература и изкуство, които истински да служат на работниците, селяните и войниците, истински пролетарска литература и изкуство.

"Изказвания пред Съвещанието относно литературата и изкуството в Янан" (май 1942 г.), Избрани произведения, том III.

Необходимо е литературата и изкуството да станат както трябва съставна част на общия механизъм на революцията и мощно оръжие за сплотяване и възпитаване на народа, за нанасяне на удар и унищожаване на врага, а също така да помагат на народа да се бори единодушно срещу врага.

"Изказвания пред Съвещанието относно литературата и изкуството в Янан" (май 1942 г.), Избрани произведения, том III.

Литературната и художествената критика имат два критерия: политически и художествен. ...
Има и политически критерий, и художествен критерий, а какво е съотношението помежду им? Между политиката и изкуството няма знак за равенство, също няма такъв знак между общия мироглед и методите на художественото творчество и художествената критика. Ние отричаме не само абстрактния, неизменен политически критерий, но и абстрактния, абсолютно неизменен художествен критерий; всяка класа във всяко класово общество има свой особен критерий както политически, така и художествен. Обаче всяка класа във всяко класово общество винаги поставя политическия критерий на първо място, а художествения - на второ. ...А ние изискваме единство на политиката и изкуството, единство на съдържанието и формата, единство на революционното политическо съдържание и по възможност съвършената художествена форма. Произведенията на изкуството, недостатъчно художествени, колкото и да са прогресивни политически, все пак не са действени. Ето защо ние се обявяваме както против онези произведения на изкуството, които съдържат погрешни политически възгледи, така и против тенденцията към създаване на произведения в "стил на лозунг", съдържащи само правилни политически възгледи, но художествено безсилни. В литературата и изкуството ние трябва да водим борба на два фронта.

"Изказвания пред Съвещанието относно литературата и изкуството в Янан" (май 1942 г.), Избрани произведения, том III.

"Нека разцъфтяват сто цветя, нека си съперничат сто школи" - това е курсът на стимулиране развитието на изкуството и прогреса на науката, за стимулиране процъфтяването на социалистическата култура в нашата страна. В изкуството могат да се развиват свободно различни форми и стилове, а в науката могат свободно да си съперничат различни школи. Ние считаме, че ако разпространяваме принудително с административни мерки един стил , една школа, и забраняваме друг стил, друга школа, това ще нанася вреда на развитието на изкуството и науката. Въпросът за правилното и погрешното в изкуството и науката трябва да се разрешава чрез свободна дискусия в средите на работниците на изкуството и науката и чрез практика в изкуството и науката, а не с опростени методи.

"По въпроса за правилното разрешаване на противоречията вътре в народа" (27 февруари 1957 г.).


Армия без култура е невежествена армия, а невежествена армия не може да победи врага.

"Единния фронт в културната работа" (30 октомври 1944 г.), Избрани произведения, том III.

http://www.septemvri23.com/Mao_za_kulturata_i_izkustvoto.htm


Категория: Изкуство
Прочетен: 1137 Коментари: 0 Гласове: 2

До неотдавна в затворите на Калифорния се извършвала стерилизация на жени-затворнички.

Данни за това посочва в последния си доклад авторитетният американски Център за журналистическо разследване. Принудителната стерилизация на жени били прекратена едва в 2010 година, когато правозащитни организации изпратили оплакване в конгреса на САЩ.

За периода от 2006 до 2010 година само в два затвора на Калифорния, от възможността да имат деца били лишени около 150 американки. И това независимо от факта, че стерилизация на затворници и душевноболни била забранена със закон на щата още в 1979 година. Ръководството на изправителните учреждения твърди, че всички операции били доброволни. Но ако се вярва на разследването на центъра, предимно стерилизирали жени, които според ръководството на затворите, можели да извършат повторни престъпления. При това, сред пострадалите затворнички почти нямало бели жени. Методите на работа на лекарите на затворите на Калифорния напомня нацистката практика, отбеляза в интервю за „Гласът на Русия” експертът по етични въпроси в медицината от Университета „МакНис”, доктор Метю Буткус:

- Ако си спомним лекарите, които в нацистка Германия извършвали огромно зло, то ще видим, че те рядко осъзнавали какво вършат. Мисля, че и в Калифорния смятали, че постъпват именно заради благото на обществото.

В Калифорния, пишат авторите на изследването, от 1906 до 1979 година били стерилизирани минимум 20 хиляди душевноболни, бедняци, престъпници, хора с вродени дефекти. По данни на доклада на американския център, за консултации от Германия в Калифорния през 30-те години на миналия век пристигали нацистки лекари. Те „усъвършенствали” методите, разработени от техните калифорнийски колеги.

Но насилствена стерилизация и „расова хигиена” се практикували не само в Калифорния, а в мащабите на цялата страна, казва американският писател Ален Хорнблум:

- През двадесетия век били стерилизирани от 60 до 80 хиляди американци. Хиляди други били използвани в медицински експерименти. Тях не ги смятали за хора и ги възприемали изключително като „материал за експерименти”.

През тази година Ален Хорнблум издаде книгата „Против тяхната воля: тайната история на медицинските експерименти с деца в Америка от времената на „студената война”. В нея са събрани хиляди факти на използване на деца в медицински опити. На малките американци, сираци или болни, проверявали лекарства, въздействието на радиацията и химически отровни вещества. Но най-страшното е, че в затвори на САЩ и до сега се извършват експерименти с хора.

http://bulgarian.ruvr.ru/2013_07_13/Metodite-na-nacistka-Germanija-v-zatvorite-na-Kalifornija-9491/
Категория: Политика
Прочетен: 2618 Коментари: 0 Гласове: 3
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 389781
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Юли, 2013  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031