Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2014 04:59 - Определянето на главното противоречие в Украйна като ключ към разбиране на Украинската криза
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика   
Прочетен: 1275 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Определянето на главното противоречие в Украйна като ключ към разбиране на Украинската криза

Ник Глейс, "Демокрация и класова борба"

http://www.septemvri23.com/Ukraina_Opredeliane_na_glavnoto_protivorechie.htm

„...бе казано, че не може да подхождаме еднакво към всички противоречия, които съществуват в процеса, че е нужно да разграничим в тях главното противоречие и второстепенните, при което най-важно е да се хванем за главното“ (Мао Цзе-дун – „Относно противоречието“, август 1937 г.)

Ситуацията в Украйна и Крим изважда на показ множество противоречия. Някои виждат в тази сложност оправдание за възприемането на либералния възглед за „еднаквата виновност“ на империализма на САЩ/НАТО и на Руската Федерация.

Наш дълг като революционери е да внесем яснота в сложната ситуация и да трансформираме тази яснота в политическо действие.

От конкретния анализ на случващото се в Украйна откриваме произхода на настоящата криза във взривоопасното вътрешно социално противоречие, което е било подготвяно продължително време от САЩ/НАТО чрез инвестиция от минимум 5 млрд. долара с цел да се използват справедливото недоволство на украинския народ за експанзионистичните империалистически цели на САЩ/НАТО.

Ние имаме сведенията от Уикилийкс за американските намерения да вкарат Украйна в НАТО, въпреки желанието на украинския народ да остане извън този военен блок.

Има също така сведения от различни източници за подривни действия (открити и скрити) на САЩ/НАТО срещу Украйна, които доведоха до експлозията на 21 февруари и завземането на властта в Киев от фашистките превратаджии.

Създаването на фашистки метежнически режим в Украйна беше връхна точка на дълго подготвян и добре планиран процес, а не някакво недомислие. Опитът за преврат на НАТО съвместно с турските тайни служби в Крим също доказва това (предварителна подготовка и планираност на действията).

Според нас основното противоречие в Украйна е между империализма на САЩ/НАТО и народа на Украйна и Крим, а не между САЩ/НАТО и руската буржоазия.

Съществува също така противоречие между руската буржоазия и народа на Украйна и Крим, но според нас това е второстепенно, не основно противоречие.

Про-Путинската вълна в Руската Федерация е съпътствана от засилване на противоположния й руски антифашизъм, който би имал голям революционен потенциал, ако се използва от руската Левица.

Разкриването на основното противоречие ни позволява да се противопоставим на припевите за „руския империализъм“, изхождащи от нео-консерваторите и либералната левица, и да разобличим империализма на САЩ/НАТО, организирал фашисткия преврат в Киев, като главен враг – не само на украинския народ, но и на цялото човечество.

Европейската Левица, пригласяща на пропагандата на САЩ/НАТО за „руския империализъм“, се самоунищожава и подпомага фашистките превратаджии в Киев.

Не може да се борим едновременно срещу всичките си врагове и затова Мао ни съветва да установим кой е главният ни враг и да се съсредотичим над неговото унищожаване, като същевременно, вземайки под внимание съществуващите второстепенни противоречия, се готвим за битка със следващия ни противник, който впоследствие ще се превърне в новия ни главен враг.

Както пише Мао Цзе-дун през 1937 г.: „Хиляди и хиляди учени и практици не разбират този метод; в резултат на това те се лутат като в мрак, не могат да намерят главното звено и затова не могат да намерят и метода за разрешаване на противоречията“.





Гласувай:
4



1. анонимен - Да, така е.
15.05.2014 07:56
Европейската Левица, пригласяща на пропагандата на САЩ/НАТО за „руския империализъм“, се самоунищожава и подпомага фашистките превратаджии в Киев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 392400
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930