Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2014 21:51 - ЦРУ е прилагало брутални изтезания при разпит на заподозрени терористи
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика   
Прочетен: 1367 Коментари: 0 Гласове:
2



image09.12.2014
news.bg

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е обвинено в провеждане на брутални методи при разпит на заподозрени терористи след атаките от 9/11 и подвеждане на Белия дом.

Това съобщи председателят на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ Дaян Файнщайн в прессъобщение във връзка с публикуването на доклад, в който са представени методите и действията на ЦРУ по задържането и разпитването на предполагаеми терористи след 2001 година.

В кратката версия на доклада (резюмираната версия е около 500 страници, а целият доклад - около 6 хиляди страници) 20 открития и заключения са групирани в четири централни теми:

В първата се отбелязва, че „подобрените техни за разпит от ЦРУ" не са били ефективни.

От втората тема става ясно, че ЦРУ е представяло подвеждаща информация пред политиците и обществеността по отношение оперирането на програмата и ефективността й.

Също така се обвинява ЦРУ, че управлението на програмата по задържане и разпитване на заподозрените терористи е било неадекватно и грешно.

В последната тема се отчита, че програмата на ЦРУ е била далеч по-брутална в сравнение с представяното от агенцията пред политиците и американската общественост.

Чрез методите не е била получена важна разузнавателна информация, подчертава се в доклада.

От доклада става ясно, че ЦРУ са държали 119 предполагаеми терористи в тайни затвори на агенцията по света.

В документа се отбелязва, че най-малко петима задържани от ЦРУ са били обект на „ректална рехидратация" без да се документира необходимостта от лекарска намеса. Също така ЦРУ е поставяло задържани във вода с лед. Прилагани са също така опити за удавяния, които водели до гърчове и повръщане, както и принудително лишаване от сън за 180 часа. Регистрирани са няколко потвърдени случаи, при които са използвани тези техники. Агенцията е карала някои от задържаните да мислят, че никога няма да бъдат освободени живи и дори намеквали на задържан, че ще си отиде само в ковчег или кремиран. Един от разпитващите агенти заявил на друг заподозрян терорист, че той никога няма да бъде изправен пред съда, защото „никога няма да позволим светът да разбере какво съм ти направил". Други агенти на ЦРУ са заплашвали най-малко трима арестанти, че ще наранят семействата им - сексуално посегателство и дори рязане на гърлото на майките на задържаните.

Съобщава се, че ръководителите на ЦРУ са отказвали да наказват подчинените си за убийство на задържан по време на разпитите.

Изненадващо малко хора са били отговорни за създаването и провеждането на тази програма", обяви Файнщайн в Конгреса на САЩ. Според нея докладът, който покрива периода края на 2001 година до януари 2009 г. „представя бруталността в рязък контраст с нашите ценности като нация". По думите й „историята ще съди" САЩ за разкритите днес брутални действия на ЦРУ.

Файнщайн заяви още, че от доклада се разкрива, че програмата за мъчения е била „морално, правно и административно подвеждаща и че тази нация никога повече не трябва да се обвързва с такива тактики".

Програмата на ЦРУ „е била далеч по-брутална от това, което хората са били карани да вярват".

Тя разкри, че ЦРУ е платило 80 милиона долара на двама души да извършват мъчения.

През 2005 година двамата, които са имали договор с агенцията, са създали компания, която разширила сътрудничеството им с ЦРУ и от 2005 до 2008 година те имали договор за мъчения, който е бил за повече от 180 милиона долара.

„ЦРУ е платило на тези двамата и тяхната компания повече от 80 милиона долара", уточни сенаторът.

Днес за първи път американският народ ще научи пълната истина за мъченията на ЦРУ, каза от своя страна сенатор Хари Рийд.

Междувременно източник съобщи, че правосъдното министерство на САЩ не планира започване на наказателно разследване на програмата за разпити на ЦРУ.

ЦРУ са подвели тогавашния президент Джордж У. Буш, други представители на Белия дом, правосъдното министерство, Конгреса, главния инспектор на ЦРУ, медии и американската общественост.

Обама забрани тези практики още през 2009 година.

Комисията гласува за декласифициране на доклада още през април, но отне няколко месеца на Белия дом да прегледа документацията.

Белият дом подкрепя реализирането на доклада, но разузнавателната общност и някои конгресмени предупредиха, че информацията може да бъде използвана като претекст за нападения срещу американските интереси.

Няколко сенатори заявиха, че докладът е едностранен и че не са били разпитани агенти на ЦРУ.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 389932
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031