Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2015 00:49 - Американската терористична държава е планирала ядрени удари срещу 16 обекта в България
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР, съобщи електронното издание Клуб Z, което се позова на разсекретени от Националния архив във Вашингтон документи, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г. Публикува се за първи път едва сега.

Три от нарочените обекти са били в София (виж списъка по-долу). Останалите български градове са с по един. Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово.
САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код.
Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България обаче не е било предвидено избиване на хора, установи проверка на Клуб Z.
За сметка на това на унищожение е подлежало населението на Източен Берлин - тогава столица на ГДР. Само в този град целите на САЩ били 91.
Разбира се, най-много обекти за поразяване имало в СССР. 179 от тях били в Москва и 145 в Ленинград (днес Санкт Петербург).
Всички тези обекти за назовани като DGZ - designated ground zeros, или "предназначени да бъдат Кота Нула".
"Плановете за удари срещу населението нарушават международните правни норми", отбелязва Уилям Бър - научен сътрудник в университета "Джордж Вашингтон" и редактор на публикацията в "Ню Йорк таймс".
Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.
Така например два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово
Уилям Бър се бори за пълното разсекретяване на архивите и обещава в скоро време нови публикации.
Планът за атаките е изготвен още преди да дойде времето на междуконтиненталните и изстрелваните от подводници ракети, отбелязва "Ню Йорк таймс". Тогава пилотираните бомбардировачи са били главен, ако не и единствен начин за доставка на ядрено оръжие.
Според данни на вестника по онова време САЩ са имали огромно преимущество над СССР, като са разполагали с 10 пъти по-голям ядрен арсенал.
Предлагаме ви списъка на целите в България, както е според разсекретените документи. Само някои от кодовете са разсекретени и е ясно какво е трябвало да бъде подложено на ядрена атака.


> Балчик - товарни вагони
> Габровница, област Монтана
> Горски извор, област Хасково
> Каменец, област Плевен
> Карлово
> Крумово, област Пловдив
> Ловеч
> Пловдив
> Равнец, област Бургас
> София/Божурище
> София/Кумарица - радиотелевизионен предавател
> София/Враждебна
> Стара Загора
> Добрич (отбелязан като Толбухин)
> Узунджово, област Хасково
> Ямбол




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 389760
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031