Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 01:05 - Защо американските терористи нападнаха Либия
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика   
Прочетен: 1423 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Писма на Хилъри Клинтън разкриха истината за свалянето на Кадафи

9 януари 2016 г. RBTH

Поредната порция разсекретени електронни писма на Хилъри Клинтън разкриват  истинската причина за западната интервенция в Либия. От кореспонденцията става ясно, че Муамар Кадафи е свален, а страната – разрушена, заради огромните й златни запаси и опасността от създаване на панафриканска валута, която да се конкурира с долара в региона, съобщи в събота (9 януари) „Взгляд”.

Либийският лидер е притежавал 143 тона злато, напълно достатъчно за обезпечаването на проекта за панафриканска валута, отбелязва изданието.

В последните публикувани писма са назовани конкретните причини, поради които САЩ подкрепяха активно свалянето на Кадафи – крупните златни и нефтени запаси на Либия, както и разширяването на френското влияние в северноафриканския регион. Куриозното е, че именно Франция инициира офанзивата срещу либийския диктатор при подкрепата на САЩ. Излиза, че страната е работила против собствените си интереси.

Но главните опасения на САЩ са, че огромните златни запаси на Кадафи могат да послужат като основа за създаването на панафриканска валута – един от амбициозните проекти на либийския лидер.

В едно от писмата се споменава, че по онова време Либия разполага със 143 тона злато и приблизително същите количества сребро, чиято обща стойност се изчислява на 7 милиарда долара през 2011 г. Адресатът на писмата остава неизвестен, тъй като е скрит зад псевдонима „Сид”.

Хилъри Клинтън бе подложена на остри критики за нахлуването в Либия, след като американската общественост започна да разбира, че в тази операция „има нещо гнило”. Точката на пречупване се оказа жестокото убийство на американския посланик в Триполи Кристофър Стивънс през октомври 2012 г.

Година по-късно сенатор Ранд Пол, който е сред кандидатите за президент на рапубликанците, заяви, че Стивънс и американското посолство в Триполи са причастни към доставката на оръжие за либийските бунтовници. Тази информация бе потвърдена и от известния френски журналист Бернар-Анри Леви, който участваше в преговорите с либийските опозиционери. 

 „Писмата на Клинтън потвърждават резултатите от изследванията. Диктатори възглавяват много африкански страни, но Западът не бърза да им се меси в работите. Администрацията на Обама още от самото начало се ръководи от наивни или откровено погрешни представи какво трябва да се предприеме за регулиране на ситуацията в Либия след войната”, заяви за RT политическият коментатор Ариел Бен Соломон от „Джерузалем пост”.

През 2011 г. лидерите на западните държави приветстваха свалянето на режима на Кадафи като демократична стъпка, без да се погрижат за нейното стабилизиране и функциониране на държавата. Хаосът закономерно породи тотален
разпад на държавността и предизвика огромна бежанска вълна.

Според Ариел Бен Соломон още от началото е било очевидно, че нахлуването в Либия ще доведе до негативни резултати.

Според председателя на комисията по международни въпроси в руската Дума Алексей Пушков Кадафи е разбирал много по-добре заплахите за Европа, отколкото самите европейски политици. „Оказва се, че войната на НАТО в Либия е една престъпна глупост”, написа Пушков в Туитър. Той припомни „злорадството” на Хилъри Клинтън по  повод смъртта на Кадафи: „Дойдохме, видяхме и той умря”. „Място за хвалби няма. Слепи водят слепи”, коментира Пушков.

Преоценката на събитията в Либия през 2011 г. е интересна и от гледна точка на днешните събития в Саудитска Арабия, където властите екзекутираха 47 души, но това не предизвика никаква реакция от страна на американските и европейски политици.

"Руски дневник"




Гласувай:
4



1. kvg55 - Полека-лека всичко ще излезе наяве ...
29.01.2016 20:42
Полека-лека всичко ще излезе наяве и съмненията ще намерят потвърждение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 389929
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031