Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
„Хората всякога са били и всякога ще бъдат глупави жертви на измамата и самоизмамата в политиката, докато не се научат да търсят зад всевъзможните нравствени, религиозни, политически, социални фрази, заявления, обещания интересите на тези или онези класи. (Владимир Ленин)
Автор: klasovosaznanie Категория: Политика
Прочетен: 389870 Постинги: 141 Коментари: 80
Постинги в блога
2 3 4 5  >  >>
28.03.2018 17:11 - Летецът - янки

image

Високо във небето на Пхенян,

сред прозрачната летна мараня,

описа кръг една аерокобра

и се провря през къдравия облак.

Летецът-янки в тоя късен ден,

от свежия простор зашеметен,

огледа пашите и буйните оризища

и плавно и внимателно заслиза.

 

Но екнаха зенитките отвред

и хукна той обратно гневен, блед...

Картечницата яростно насочи

над пасищата избуяли, сочни.

 

И покосено като стрък трева,

политна в миг залутано овчарче,

отметна немощно глава

сред жълтите лютики и глухарчета.

И в полегатите му смаяни очи

застина погледа детински-чист.

 

А слънцето се беше вече скрило

зад хоризонта – кърваво ветрило.

 

И самолетът се издигна пак

с привичния си хищнически грак.

 

Кой беше ти, зловещи авиаторе?

Чикагски сутеньор? Син на плантатор?

Свиреп робовладелец, морфинист,

или до тъпота пиян от уиски

дегенерат със разводнена кръв –

та в своя бяс избра дете за стръв?

Не си ли бил ти никога баща?

Или на свойта Дейзи обеща

да се завърнеш увенчан със орден?

За подвига ти, че си стрелял с гордост

покрай Пхенян едно овчарче клето,

ти ще получиш орден и пари,

ала посмъртно... Пътя ти в небето

ще свърши преди мръкнало дори.

 

Че някой доблестен летец-кореец,

който за своята страна милее

и защитава страстно свободата й –

за малкото дете ще отмъсти.

С каквато бързина и да летиш,

ще те свали героят-авиатор

като ненужна мърша на земята.

 

Мария Грубешлиева, 1952 г.

Категория: Поезия
Прочетен: 1602 Коментари: 1 Гласове: 2

Корея

 image

Ний се трудим на крана, в забоя

ний се будим със плана в нощта

и ни свързват, спояват ни в строя

милиони най-скъпи неща.

 

Но сред тях във гърмежи и слава

твоят глас днес издига се смел,

през сърцата ни днес преминава

38-ят твой паралел!

 

Ти запалваш строителя с чука.

Ти си тука. И там. И навред.

Като изстрела на политрука

ти в атака ни хвърляш напред.

 

И ний с теб сме в борбата велика, 

в твоя път с млада кръв оросен,

чуй кварталната зала как вика:

„Ким Ир Сен! Ким Ир Сен! Ким Ир Сен!“

 

И докладчикът влиза във нея,

и чете под трите знамена,

и те виждаме ние, Корея,

изтерзана, но горда страна.

 

В съсипните ти майките плачат,

рухва още несвършен строеж,

черно дуло опира палачът 

о тила на разчорлен младеж...

 

А тъй мирно ти вдигаше скели,

а строеше и ти като нас,

затова днес така сме подели

твоя гневен и праведен глас,

 

затова на злодеите взломът

осквернява и нашата пръст,

затова тук дори астрономът

чувства земната жажда за мъст.

  

Ще мъстим. За старика и внука.

За града цял във кърви и дим.

Детски дом ли, ти казваш, бе тука?

И за детския дом ще мъстим.

 

Тази мъст не ще знае пощада,

тя ще стига през девет земи!...

И с тез думи завършва доклада,

и пак залата бурно гърми,

 

и трепти тя от обич такава,

и гори тя със толкова плам,

че тоз, който палтото си дава,

неочаквано стопля се сам.

 

И пак гръмва тържествено марша,

онзи марш, който наш е и твой,

и не вече над залата наша –

над планетата носи се той!

 

А ти биеш се гордо и смело,

и тъй вижда те целия свят:

с памуклийка, с бинтовано чело

и в ръката с горещ автомат.

 

Но за миг се откъсваш от боя,

стисваш двете най-близки ръце

и две сълзи се плъзват по твойто

одимено от битки лице.

 

Не ги трий! Те във боя не пречат.

Не ги крий, а през тях погледни –

зад пожарите мяркат се вече

дъгоцветните утрешни дни!

 

Валери Петров

Категория: Политика
Прочетен: 2983 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 09.02.2018 16:46

image


«Където има DEA (управление за борба с наркотиците на САЩ) и военни бази на САЩ, там расте наркотрафикът, престъпността, незаконното забогатяване, корумпирания елит и предателите на родината», написа Моралес в  Twitter.

Той отбеляза, че именно в резултат на неолибералните правителства и военните диктатури, установени с помощта на САЩ, наркотърговията процъфтява.

«От какъв морал се ръководят САЩ, проверявайки други страни, когато тяхното потребление на кокаин е 1.6 %, докато в света е 0.4%?», задава въпрос боливийският лидер.

Според него, САЩ под маската на антинарокотична борба се намесват във вътрешните работи на други държави и не правят нищо за понижаване потреблението на наркотици сред своето население.

По-рано Моралес нарече американският президент Тръмп деспот по повод отношението му към мигрантите, жените и насилието.

Категория: Политика
Прочетен: 1933 Коментари: 0 Гласове: 3

Откъс от книгата на проф. Дончо Даскалов „Политическите убийства в новата история на България“, София 1999 г., с. 174-176

 image

Убеден русофил, наследил от баща си Стоян Заимов любовта към руския народ, Вл. Заимов се поставя в служба на съветското разузнаване по време на Втората световна война. Главният мотив, който доминира във вземането на съдбоносното за него решение, е да подпомогне антифашистките сили в борбата срещу агресивната политика на хитлеристка Германия. Той започва организирана разузнавателна дейност от януари 1939 г. Има и непосредствен повод за активизиране на неговата дейност – убийството на началника на генералния щаб – генерал Йордан Пеев, негов личен приятел. Генерал Пеев е бил проводник на „по-умерена национална политика", против прибързана ориентация към Германия.

Генерал Вл. Заимов съставя своя разузнавателна група, която включва инж. Никола Белопитов и Тодор Прахов. Първоначално главна задача на групата е да действа за запазване на неутралитета на България в започналата Втора световна война, да се предотврати обвързването на страната с фашисткия блок. Генерал Заимов създава връзки с Германия, откъдето получава важна информация. Ходи в Берлин по търговски дела, свързва се с високопоставени военни и политически лица, от които набира ценни сведения, които предава в Москва. От 1939 г. до нападението на фашистка Германия срещу Съветския съюз групата на генерал Заимов предава главно информация за намеренията на фашистките държави и вероятните насоки на тяхната агресивна политика.

Заедно с това, чрез големите си познанства и връзки с видни военни и политически дейци, генерал Заимов прави внушения против форсиране сближението с фашистка Германия и запазване на приятелски отношения със Съветския съюз. Той предава ценни за руското разузнаване сведения за съсредоточаване на немската армия с оглед на военни действия на Балканите, съобщава решението на правителството да пропусне немски части през България, характеризира политическата обстановка в страната след присъединяването й към Тристранния пакт (1 март 1941 г.).

В доклади до Центъра Вл. Заимов дава голям брой факти, от които може да се направи заключение за плана, подготвен от немския генерален щаб и приблизителната дата за нападението срещу Съветския съюз. Той предупреждава пряко (при нелегална среща) Секретаря на съветския военен аташе, че през юни се готви нахлуване на немските войски в Русия. От разговори със свои познати от военните среди брънка по брънка натрупва информация за намеренията на германското разузнаване и ги предава в Москва. Ценни съобщения прави и за позицията на Турция и намерението й да изчака развоя на събитията и да не се намесва във войната. Връзката с Центъра генерал Заимов поддържа чрез две радиопредавателни станции, предадени му от Секретаря на руския военен аташе. Информация се предава и по други канали. Вл. Заимов влиза във връзка и с чехословашката антифашистка разузнавателна група в Братислава, ръководена от Ханс Шварц.

Отначало от Заимов се интересува адмирал Канарис, шеф на германското военно разузнаване. Той поръчва на д-р Делиус, ръководител на германското военно разузнаване в България, да започне разследване. От получените от Берлин материали се вижда, че „Заимов като съветски агент играе важна роля и има връзки с други разузнавателни служби". Скоро обаче Канарис съобщава на д-р Делиус, че със случая се заема управлението на Химлер. Гестапо и българската полиция съставят план за устройване клопка на генерал Вл. Заимов. Шварц търси връзка чрез София със съветската легация. За таз цел той праща бременната си жена. Тя успява да се срещне със Заимов. Заловена след връщането си в Братислава, предава паролата за връзка със Заимов. Гестапо изпраща свой агент (Флориан) като пратеник на Шварц. Планът е одобрен лично от Мюлер, един от първите помощници на Химлер. Агентът на Гестапо, представил се за връзка с Братислава, се свързва със Заимов. Даже се среща със заместник-военния аташе на съветското посолство. На 22 март генерал Заимов е арестуван от полицията. Арестуван е и инж. Белопитов, Тодор Прахов успява да се укрие. Арестувани са също полковник Крум Колев и други 18 души.

Арестът на генерал Вл. Заимов предизвиква шокиращо въздействие върху широки политически и военни среди. „Арестът беше извършен – докладва Бекерле, – въз основа на органите на германската имперска безопасност, които бяха установили по категоричен начин, че Заимов поддържа тесни връзки с тукашното съветско военно аташе Я. Савченко... Във връзка с неговото арестуване стана възможно задържането на други лица, около 40 души, като бяха приведени доказателства за подготвяните от тях терористични и саботажни акции."

Вл. Заимов минава през преизподнята на следствието. Той знае, че го чака смъртна присъда. Прави опит да се самоубие. „Дълго и страшно ме мъчиха – пише той. - Видях, че все едно те ще ме убият. Затова реших сам да сложа край на мъките." Пробожда вените си с едно ръждиво кабърче, обаче часовоят забелязва кръвта и обявява тревога. В прощално писмо до жена си Ана, до децата и сестрите си, той пише: „Това, че ви оставям без средства, ще ви увери, че не съм се продал, а съм дълбоко убеден, че продават България.“

Прави втори опит да се самоубие с дръжката на канчето за храна. Със силен удар го забива в сърцето си. Но и този път охраната го открива паднал окървавен и го изпраща в Александровската болница.

На 26 май 1942 г. Софийският военен съд започва разглеждане на делото срещу генерал Вл. Заимов. Пред съда той се държи с достойнство и пълно убеждение в своята правота. „Истината е само една – заявява той. – Аз обичам своя народ, служих му вярно през целия си съзнателен живот. Никога не съм вършил нещо, което да увреди на България... Аз не съм шпионин. Шпионите служат за пари, а аз никога не съм се продавал. Обвиняват ме, че участвах в организирането на съпротивителни центрове срещу хитлеристите в славянските страни. Но с какво тия центрове, ако наистина са съществували, са увредили на страната ни, на България, според нашите закони?"

Съдът произнася смъртна присъда на генерал Владимир Заимов и задочна смъртна присъда на Т. Прахов. Много политически дейци са се надявали, че цар Борис III няма да потвърди смъртната присъда. Генерал Заимов се е ползвал с уважение пред монарха, имал много лични приятели и почитатели сред офицерството, които са се възхищавали пред неговия патриотизъм и геройски дела в трите войни, водени от страната ни. Уважаван за своята храброст, човечност и прямота, той се е ползвал с доверие пред преобладаващата част от политическия елит на страната. Това дава основание да се мисли, че цар Борис няма да утвърди присъдата. Чакало се е молба за помилване. Генерал Заимов отказва да моли за милост. Като се има предвид, че разкриването на групата и съдебният процес срещу нея са дело на Гестапо и се следят от Химлер, едва ли цар Борис е можел да противодейства.

Изпълнението на присъдата става на Гарнизонното стрелбище на 1 юни 1942 г. Присъстват висши офицери и полицейски началници. За пръв път от историята на България се разстрелва кадрови генерал. Когато командирът на екзекуторската група започва да завързва очите му, той отказва с думите: „Момко, това е излишно. Гледал съм смъртта много пъти." Последните думи на генерал Заимов са: „Войник съм. Желая да умра с открити очи, защото умирам за свободата на своята родина, умирам за България." След залп от куршуми генералът пада на земята.

Категория: Политика
Прочетен: 3451 Коментари: 2 Гласове: -1

image
Губернаторът на японската префектура Окинава, Такеши Онага, заяви, че се надява администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Япония.

Онага посочи, че ако „японското и американското правителство не променят позициите си по отношение на Окинава, аз не мисля, че нещата могат да станат по-лоши, отколкото са днес”.

„В този смисъл очаквам промени от страна на президента Тръмп и се надявам, че той ще ни поведе в нова, по-добра посока,” каза Онага.

„Ако сте имали военна база в задния си двор, мисля, че ще ме разберете”, поясни той, преди да отбележи, че „има много случаи на изнасилвания и самолетни катастрофи в нашия заден двор. Стават по около 500 до 1000 случая на изнасилвания и наранявания”.

Според Онага икономиката на остров Окинава процъфтява независимо от военното присъствие на САЩ. А базата създава сериозно социално напрежение, най-вече заради изнасилванията на японки от американски войници. Ето защо тя трябва да бъде премахната.

В момента в Япония има повече от 100 000 американски войници, като близо половината от тях са разположени в базата в Окинава.

Категория: Политика
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 03.02.2017 23:48

image
"Дънди" добила злато и мед в Челопеч за $1,5 млрд., внесла в хазната – $0,023 млрд.

Държавата сама се ощетила с милиони от златната концесия в Челопеч, показва одит на Сметната палата

За трите години на одита - от 2011 г. до 2013 г., канадската компания концесионер "Дънди Прешъс" е добила край Челопеч 5 153 261 тона руда. Съдържанието на мед в нея възлиза на 66 759 тона, на злато – 18,8 тона, а на сребро – 42,99 тона.

Стойността на извлечената за трите години мед е 531 млн. долара, на златото – 939 млн. долара, а на среброто – 41 млн. долара. Общата сума на добива е над 1,5 млрд. долара, става ясно от доклада на Сметната палата.

От тази сума под формата на концесионно възнаграждение в бюджета са влезли около 23 млн. долара (1,5%) или около 34 млн. лв. за периода 2011 – 2013 г. Отделно община Челопеч е получила 14,7 млн. лв., а община Чавдар – 1,7 млн. лв.

За същия период реализираните инвестиции от концесионера са в размер над 187,5 млн. долара.

Категория: Политика
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове: 0

image
"Искал бих в една последна лекция на студентите да им кажа няколко прости, но важни неща: да ги имат като напътствие и като спомен от мене. Щях да им внуша, че като младежи трябва да отгледат три добродетели: любов към труда, любов към истината, любов към народа. Да обичат България - да я обичат чисто и предано, и никога от тази си обич да не правят кариера: позорно нещо е професионалният патриотизъм - бива ли да се изкористява едно естествено и благородно чувство, което всеки честен човек трябва да притежава?
Искал бих на тази младеж да кажа да скъпи българската реч: какво богатство, какво чудо, каква сила е тя! Нека работят да има у нас повече просвета, повече идейна, политическа, стопанска свобода. Да не се боят, че ще имат неприятности с ограничените, духовно слепите, чуждите на повиците на живота: идеалът всякога побеждава, стига да е смислен, висок и човечен" (проф. Асен Златаров)

Категория: Политика
Прочетен: 1732 Коментари: 2 Гласове: 5

ПРОТЕСТ пред Софийски районен съд под надслов ПОБОЯТ В ТРАМВАЙ 20 НЕ Е „ХУЛИГАНСТВО“, А ФАШИЗЪМ

image
На 12 декември 2016 г. от 12.00 ч. пред Софийски районен съд (на кръстовището на бул. Христо Смирненски“ и ул. „Стара стена“) ще се проведе протест, организиран от Движение „23 септември“. Протестът е във връзка със съдебното дело срещу част от фашистките нападатели от трамвай 20, дело, което вече 6 години не може да започне (поредното съдебно заседание ще бъде на 12 декември от 13.00 ч.). Заплахата от нова фашистка вълна по света и у нас нараства с всеки изминат ден. Фашизмът не бива да мине!

ПРИПОМНЯМЕ:

Кой и защо извърши погрома в трамвай 20

http://septemvri23.com/23_decl_pogrom_tramvai20.htm

Жестокият фашистки погром в трамвай 20

На 6 юни 2010 г., към 10.30 ч. сутринта, банда фашизирани елементи причака и нападна на трамвайна спирка в столицата група младежи с антикапиталистически и комунистически убеждения, отправили се за участие в протест срещу безправието и непоносимите условия за живот на чужденци, настанени в така наречения „специален дом за временно настаняване” в Бусманци. Когато трамваят спира на една от последните си спирки в района на гара „Искър”, нападателите – маскирани и въоръжени с боксове и метални пръти – блокират трите изхода на мотрисата и нахлуват вътре, като започват да удрят и ритат неподготвените за нападението пътуващи активисти. Фашистката банда се изтегля организирано и оставя след себе си петима пострадали. Двама от най-тежко пострадалите – Борис Боев и Димитър Панайотов (членове на Движение „23 септември“) бяха настанени за болнично лечениe с мозъчно сътресение, счупвания по ръцете и множество охлузни рани. В общественото пространство се заговори за признаци на нов фашизъм (неофашизъм) в българското общество. (видео - https://www.youtube.com/watch?v=oKr0Ku7svTs )

Година и половина необезпокояван терор

Фашисткото нападение в трамвай 20 е продължение на акции на терор и сплашване, осъществявани преди това година и половина. Заради дейно изразяваните си синдикални, антикапиталистически, антивоенни и комунистически позиции младежи в София получават множество заплахи за здравето и живота си – чрез интернет, на живо и посредством редица нападения по улиците. Част от поредицата: заплахи на 8 март (протест-солидарност със синдикалистката Костадина Кунева), нападение на 1 май (Международния ден на труда - ) и 12 септември (протест срещу следенето и видеонаблюдението) 2009 година (http://priziv.org/aktcii/svoboda-a-ne-strakh-2009 ) ; нападение късно вечерта на 6 януари 2010 година над Борис Боев в близост до дома му, довело до опасно мозъчно сътресение (видео - https://www.youtube.com/watch?v=jToMCz7E21w ). Полиция и правораздавателните органи са информирани за случващото се, но реакцията им изостава спрямо събитията. Същевременно стана пределно ясно, че нападателите всеки път са измежду среди и групи, изповядващи неофашистки идеи – това личи от тяхната пропаганда, символика и съдържанието на провежданите от тях протестни шествия. Най-често те официално се представят за националисти и младежи/организации с безкористни цели. „Национална съпротива” е наименованието на най-дейната групировка, чиито представители са в челните наказателни отряди. Без да имат идеи, които открито да афишират пред обществото, за да разчитат на подкрепа и симпатия, те имат за цел насилствено да не допускат развиването от други младежи на антикапиталистически, антивоенни и комунистически идеи. При осъществяването на предварително замисляните и организирани погроми държат по възможност лицата си скрити и никога не поемат отговорност за нападенията – това е характерна черта в практиката на съвременния фашистки терор.

Фашизмът като обществена опасност, насилието в Украйна като вдъхновение

Ние, преследваните от тях младежи и приятели на потърпевшите, след нападението от 6 юни 2010 година обърнахме внимание, че тази преднамерена и едностранно осъществявана от тях вълна на насилие, крие опасност за цялото българско общество. Това ясно пролича и през февруари 2013 година, когато от страна на тези фашистки среди агресивна банда извърши нападение в рамките на Националния протест срещу покачването на цената на тока. Този побой също беше предшестван от предварителни заплахи на живо, а свидетели на фашистко юмручно право станаха този път стотици мирно протестиращи български граждани (видео -https://www.youtube.com/watch?v=nv4k1YWgBvI ).
Навикът им необезпокоявано да преследват неудобните им с политическата си и обществена дейност младежи се прехвърля в свободно упражнявано насилие и върху случайни, нищо неподозиращи за човеконенавистните им убеждения граждани. Показателен е случаят от септември 2014 г. на т.нар. „Стрелец от село Катунци” – по данни на медиите това е Никола Манчев от София. Същият Н. Манчев през 2009-2010 година ръководи идейно и организационно групировката „Национална съпротива”. Според репортажа, Манчев се намира в района, където извършва стрелбата, защото „твърди, че се готви да замине в Украйна, за да се включи в гражданската война на страната на местните неонацисти” (видео - https://www.youtube.com/watch?v=M8FqyXxn6BQ . Дейността на неофашистките групировки в Украйна от типа на „Десен сектор” и други, чието насилие има открита институцинална подкрепа и е част от властта на дошлото с преврат правителство в Киев, създава вдъхновение в средите на родните фашистки насилници. Резултатите от фашистко насилие с пълна свобода на проявление в Украйна втрещяват с жестокостта и хилядите убийства вече огромна част от човечеството.

Мотивите на нападателите от трамвай 20 са фашистки, а не хулигански


Заплахите, нападенията, побоищата, целият терор, оказван в продължение на години от тези среди и групировки над нашите приятели, част от които са битите в трамвай 20, ни убеждава, че извършеното от страна на нападателите не е случайно, на личностна основа и от хулигански подбуди. Напротив, всичко приведено дотук, заедно с причиненото страдание и опити за трайно отнемане на нашата свободата на изразяване, действие и разбирания разкрива нападателите ни като организирана престъпна група, мотивирана от фашистка идеология. В разглежданите случаи терорът е едностранен и с нищо непредизвикан с действия от подобен тип. Независимо от предостатъчните примери, за които се спомена, настоящият обвинителен акт на делото по случая от 06.06.2010 година извежда като мотив на нападението хулигански подбуди и не отчита престъпния организиран характер на едно политически мотивирано деяние, извършено с особена жестокост. Ние, приятелите на пострадалите, които вече 6-та година очакваме развитие по делото, не се примиряваме с извършената несправедливост.

Поредното съдебно заседание се случва в момент, когато партията (ВМРО), около която гравитира един от обвиняемите (Димитър Лазаров) и която дори го издига като кандидат за депутат, вече е част от новата управляваща коалиция. Този факт няма как да не поражда у нас сериозни притеснения, както за по-нататъшния ход на съдебното дело (все още незапочнало!), така и за целия ход на общественото развитие в България – участието на такива партии и коалиции във властта, с такива кандидати за „народни представители“, ни поставя пред опасността от повторение на „украинския сценарий“.

За нас делото за трамвай 20 има значение да възпира всякакви възможни бъдещи зверства от страна на българските фашисти. Вярваме и знаем, че всеобщото разпознаване и непоносимост към подобни фашистки проявления е част от силата, която не ще позволи жертвите на тези отвратителни проявления да се множат.

Движение „23 септември“

Категория: Политика
Прочетен: 1457 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 08.12.2016 00:26

imageБългария е на второ място по смъртност на населението в световен мащаб. Това показват обновените данни на Световна книга на фактите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Според данните смъртността у нас е 14.5 души на 1000, което поставя страната ни на второ място след Кралство Лесото в Южна Африка, където смъртността е 14.9 на 1000.

Данните на ЦРУ показват устойчива тенденция при смъртността у нас. През 2014 г. България заемаше шесто място с показател 14.3 на хиляда души, като пред нея бяха предимно държави като Южна Африка, Украйна, Лесото, Чад и Гвинея Бисау. Данните за 2015 година отредиха на страната ни третото място със смъртност 14.44 на 1000 души.

През 2016 година "лидери" в смъртността след България са още Литва (14.50), Украйна (14.40) и Латвия (14.40). Едва след тях се нареждат Гвинея Бисау, Чад и Афганистан, които оглавяваха традиционно класацията. Според данните най-ниска е смъртността в Кувейт - 2.20, Обединените арабски емирства - 2.00 и Катар, където тя е едва 1.5 на 1000. 

По раждаемост страната ни отбелязва спад - от 210 място през 2015 тази година тя се е изместила с две позиции до 212 място с 8.8 раждания на 1000 души. Това ни поставя наравно с Босна и Херцеговина, където коефициентът е същият. В Румъния, Хърватия и Сърбия той е 9.00 на 1000, а в Италия - 8.70. Най-малка е раждаемостта в Монако (6.60), френската островна колония Сент Пиер и Микелон (7.20) и Япония (7.80).  

Средната възраст, на която жените раждат у нас, не се е променила от 2013 г. и е 26.5 години. Статистиката показва и ниска смъртност на родилките - 11 на 100 000 и средно по 8.5 на 1000 починали бебета непосредствено след раждане.

Средната продължителност на живота у нас е 74.5 години, като при мъжете тя е 71.2 г., а при жените - 78 години. Данните показват леко покачване, в сравнение с миналата година. 

Процентът на растеж на населението е минус 0.6%, като за миналата година той е бил минус 0.58%. Това ни поставя на едно от последните места заедно със страни като Литва, Латвия, Молдова, Британските Вирджински острови и Сент Пиер и Микелон.

Според ЦРУ населението в България към юли 2016 г. наброява 7 144 653 души, разделени по етнос и произход на българи - 76.9%, турци - 8%, цигани - 4.4%, други (включително руснаци, арменци и власи) - 0.7%, и 10% с неясен произход.

Структурата на населението по възраст показва, че най-многобройна е групата на хората между 25 и 45-годишна възраст, които съставляват 43.3% от цялото население. Съотношението в тази група е 1 589 183 мъже/1 506 285 жени. На следващо място са хората над 65-годишна възраст (19.03%) със съотношение мъже/жени  - 552 217 към 807 464. Трета по големина е групата на децата и младежите до 14-годишна възраст - 14.54%.

Данните се потвърждават и от здравен доклад на Европейската комисия, според който България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания. Според него продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС, съобщава БНР.

Освен това България е сред водещите държави по-висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия.

Категория: Политика
Прочетен: 1941 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 25.11.2016 01:52

imageКандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп обвини днес настоящия държавен глава, демократа Барак Обама, че е създал „Ислямска държава”, а своята основна съперничка на изборите през ноември Хилари Клинтън - че е съосновател на джихадистката групировка

„В много отношения, вие знаете, че те уважават президента Обама. „Ислямска държава” уважава президента Обама, той е основател на „Ислямска държава”, заяви Тръмп на предизборен митинг във Форт Лодърдейл, като добави: „И искам да кажа, че съосновател е извратената Хилари Клинтън”.

Милиардерът засегна и темата с руското нахлуване в Украйна. „Крим? Те не ви казват, че Крим е взет преди много време”.

Той подчерта, че не иска да започва „Трета световна война” и заяви: „Четох, че хората там до голяма степен говорят руски. Те искат да бъдат с Русия”.

Тръмп продължи с критиките към Хилари, като каза, че нейната кампания е финансирана от мениджъри на хедж фондове, а „те не дават пари, защото са приятни хора. Това са убийци”.

Категория: Политика
Прочетен: 2558 Коментари: 1 Гласове: 5

imageБоливийският президент Ево Моралес откри военно училище, което ще възпитава офицерите от въоръжените сили в "антиимпериалистически" дух с цел да се дава отпор на политиката на САЩ, "основаваща се на страх", предаде Ройтерс.

"САЩ създадоха т.нар. училище на Америките, за да индоктринират въоръжените сили в проимпериализъм", каза Моралес, визирайки американската военна академия от времето на Студената война, която обучаваше латиноамерикански диктатори и техните офицерски корпуси как да се борят срещу партизански движения и как да прилагат мъчения.

"Ако империята чрез своите военни училища учи на световна хегемония, в това училище ние ще учим как да се освобождаваме от имперско потисничество", каза той.

Боливийското "Антиимпериалистическо командно училище" ще се намира в източна Боливия на мястото на бивш тренировъчен център за мироопазващи мисии на ООН.

Там до 200 кадети (кандидат-офицери) ще изучават история, геополитика и военна стратегия, се казва в правителствено съобщение. В училището ще могат да се обучават млади военни от страните от латиноамериканския "ляв блок" АЛБА, включващ Боливия, Венецуела, Никарагуа и Куба.

Боливийският президент подчерта, че появата на новата академия е свързана с необходимостта от „противопоставяне на културната, идеологическа, политическа и икономическа доминация, и капиталистическата структура".

Моралес заяви пред първия курс от кадети, че тяхната роля е „да защитават хората, не империята“.

Категория: Политика
Прочетен: 1592 Коментари: 2 Гласове: 1

imageУвеличаването на безработицата и бюджетните съкращения в здравния сектор, които се наложиха в резултат на финансовата криза от 2008 г., са предизвикали свръхсмъртност от рак с над половин милион души в света. Това показва проучване, цитирано от Франс прес. "Неотдавнашната икономическа криза се свързва със смъртта от рак на допълнителни 260 000 души в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2008 до 2010 г., 160 000 от тях в Европейския съюз", се посочва в проучването, публикувано в списание "Лансет". "В световен мащаб допълнителните смъртни случаи от рак са над 500 000", каза пред Франс прес ръководителят на проучването доктор Махибен Марутапу от лондонския "Импириъл колидж".

24chasa.bg

Категория: Политика
Прочетен: 1406 Коментари: 1 Гласове: 2
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: klasovosaznanie
Категория: Политика
Прочетен: 389870
Постинги: 141
Коментари: 80
Гласове: 143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031